Jamie Oliver: vegetarische spaghetti bolognese

  • 6 personen
  • 75 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

bevat per portie

  • 441 kcal
  • 22 g eiwit
  • 10 g vet
  • 67 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • olijfolie
  • 1 vers laurierblad
  • 100 ml chianti
  • 1 blik groene linzen (400 g)
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 450 g volkorenspaghetti
  • ½ bosje bladpeterselie (15 g)
  • 100 g Parmezaanse kaas

Bereiden

Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.

Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet hem af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe.

Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en ga aan tafel.

Opmerking

'Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen - maar je hebt een minder vette saus dan de standaard spaghetti bolognese!' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: vegetarische spaghetti bolognese' is afkomstig uit het kookboek...

Super food voor familie en vrienden

Jamie Oliver

'Super food voor familie en vrienden' is het nieuwe kookboek van Jamie Oliver vol heerlijke en gezonde recepten voor het hele gezin. Jamie Oliver laat zien... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: Jamie Oliver

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Spaghetti recept tips

Reacties op dit recept

  • MadsDenk dat Jamie Oliver na het presenteren van een vegetarische spaghetti bolognese voorlopig zijn gezicht maar even niet in Bologna moet laten zien...

    reageren

  • CynthiaIk vind het fantastisch dat er steeds meer goeie vegetarische alternatieven verschijnen van traditionele vleesgerechten zoals spaghetti bolognese. Helemaal top. Nu de Italianen nog overtuigen.

    reageren