Tomatensalade met za'atar en sumak

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3 grote rijpe tomaten, in partjes van ½ cm (400 g)
  • 400 g cherrytomaatjes, doormidden gesneden
  • ½ rode ui, fijngehakt (70 g)
  • 15 g peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel sumak, plus meer voor erover
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel geraspte biologische citroenschil
  • 2½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1½ theelepel zout
  • 15 g verse blaadjes za'atar of oregano, grof gehakt
  • 40 g granaatappelpitjes

Bereiden

Doe de tomaten, rode ui, peterselie en sumak in een grote mengkom. Klop in een kleinere kom de olijfolie, geraspte citroenschil, het citroensap, de granaatappelmelasse en het zout.

Schenk de dressing over de salade, voeg de za'atar- of oreganoblaadjes toe en hussel. Schep de salade op een serveerschaal en strooi de granaatappelpitjes en nog wat sumak erover.

Opmerking

Op de laatste dag van mijn bezoeken aan Jeruzalem ga ik meestal langs Bab al-Amoud (de Damascuspoort) om ingrediënten te kopen om mee terug te nemen naar Londen. Een daarvan is altijd verse za'atar, die ik van de falahat (dorpsvrouwen) koop die seizoensproducten langs de kant van de weg verkopen, vlak bij de markt in de Oude Stad. Van verse za'atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse salade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za'atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon. Het is de perfecte salade om in de zomer te eten, wanneer tomaten en kruiden op hun lekkerst zijn.

Kookboek

Het recept 'Tomatensalade met za'atar en sumak' is afkomstig uit het kookboek...

Boustany

Sami Tamimi

In Boustany - Arabisch voor 'mijn tuin' - viert Sami Tamimi de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische (en deels vegan) recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tomatensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!