Tajine malsouka

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,3
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde geweekte witte bonen
  • olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 300 g kippenlevertjes
  • 1 blaadje laurier
  • 1 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 3 tomaten, in heel kleine stukjes
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • 6 eieren
  • 10 loempia-, briq- of filodeegvellen
  • boter

Bereiden

Kook de bonen in ca. 1 uur in ruim gezouten water gaar.

Verhit een scheutje olie en bak de ui en knoflook 3 minuten, voeg dan kippenlevertjes, laurier, kurkuma, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe en bak 2 minuten mee.

Voeg dan tomaten, peterselie en een scheutje water toe en bak nog 10 minuten of tot het meeste vocht verdampt is.

Giet de gare bonen af, meng met de kippenlevertjessaus, laat afkoelen en breng eventueel verder op smaak. Verwijder het laurierblaadje.

Klop de eieren schuimig. Bestrijk elk briq- of filodeegvel met wat boter. Leg 5 vellen op de bodem van een ingevette, ruime ovenschaal. Verdeel het afgekoelde bonen-kippenlevermengsel over de vellen, schenk de geklopte eieren erover en bedek met de rest van de beboterde vellen. Bestrijk het laatste vel eventueel met wat eidooier.

Bak de malsouka in de op 120 °C voorverwarmde oven in 20 minuten licht goudbruin en gaar.

Opmerking

'Dit is onze versie van een traditionele Tunesische tajine. In Tunesië is een tajine, anders dan in Marokko, een eiergerecht, dat iedereen aan z’n jeugd doet denken. Deze tajine is het lekkerst als de vulling nog lekker smeuïg is, daarom bak je hem op een lage temperatuur.' - Merijn Tol & Nadia Zerouali

Kookboek

Het recept 'Tajine malsouka' is afkomstig uit het kookboek...

Arabia

Merijn Tol & Nadia Zerouali

Ruim 90 heerlijke, toegankelijke en verras-sende recepten op de snijlijn van de Arabische en westerse wereld. 'Arabia' geeft een mooi overzicht van de verschillende... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!