Tortilla recepten

Zie ook

Tortilla

Tortilla

Platte, Spaanse omelet die gewoonlijk wordt gevuld met aardappel. De tortilla wordt aan beide kanten gebakken en in een soort taartpunten opgediend. Een tortilla is echter ook een Latijns-Amerikaans maïspannenkoekje, zo genoemd door de Spaanse kolonisten in de 16de eeuw. Omdat van maïsmeel geen brood kan worden gebakken, wordt het meel sinds onheuglijke tijden tot koeken verwerkt. Ze zijn lastig te maken en worden traditioneel op een aardewerken schaal geroosterd. De goudbruin geroosterde Mexicaanse tortilla's hebben aan beide kanten een dun, knapperig maar stevig korstje. Ze kunnen licht worden gesouffleerd en dan opengesneden en gevuld. Tortilla's worden als zodanig gegeten, als brood, of gevouwen en gevuld met allerlei ingrediënten; meestal wordt er een pittige saus bij opgediend.

De hele dag door

Tortilla's worden op elk moment van de dag gegeten. Een Mexicaans ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit huevos rancheros: spiegeleieren op gefrituurde tortilla's, gegarneerd met stukjes tomaat, chilipeper en plakjes avocado. Bij de lunch wordt de soep dikwijls gevuld met stukjes tortilla. Dan is er ook de sopa seca, een gerecht van stukjes tortilla royaal bedekt met saus en kokend heet opgediend. Dit gerecht is al even geliefd als de sopes, tortilla's gevuld met vlees, bonen en pikante saus.

Zelf tortilla's maken

Kneed op het werkvlak een glad en soepel deeg van 300 g maïsmeel, 3 eetlepels olie en enkele lepels lauw water. Blijf kneden tot het deeg niet meer aan het werkvlak blijft plakken. Vorm er een bol van, dek hem af en laat het deeg 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in 8 porties en rol ze uit tot dunne plakken van ca. 15 cm doorsnee. Bak de tortilla's in een niet te hete, droge koekenpan aan beide kanten 2 minuten tot ze bruine plekjes krijgen. ¹)

Tortilla specialiteiten

Een van de specialiteiten van Yucatán is de papatzul van tortilla's gevuld met stukjes varkensvlees of hardgekookte eieren en waarbij een saus op basis van fijngestampte pompoenpitten, tomatenpuree en pompoenolie wordt gegeven. In Venezuela kent men de arepas, maïskoekjes die dikker zijn dan tortilla's en dikwijls vanbinnen zacht blijven, zelfs als ze gebakken zijn. Aan arepadeeg voegt men vaak boter, eieren, specerijen en zelfs gebakken maïskorrels toe.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Margriet kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]