Luikse runderstoof

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 800 g rundersukade
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 witte uien, in ringen
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes tijm
  • klontje boter
  • 300 ml Belgisch bier (bv Leffe Blond)
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel Luikse stroop of appelstroop
  • 1 eetlepel natuurazijn

Bereiden

Snijd de rundersukade in stukken van 2x2 cm en breng op smaak met zout en peper. Verhit olijfolie in een braadpan met dikke bodem op hoog vuur en bak hierin het vlees rondom goed bruin. Zorg dat er genoeg ruimte tussen het vlees zit, anders gaat het stomen. Werk zo nodig in delen. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Doe een extra scheut olijfolie in de pan, draai het vuur laag en bak de uien, laurier en tijm 10 minuten tot de uien helemaal zacht zijn en net beginnen te karamelliseren. Voeg halverwege de kooktijd een klont boter toe.

Doe het vlees terug in de pan en blus het geheel af met het bier en voeg de mosterd toe. Voeg zoveel water toe dat het vlees helemaal onderstaat en breng aan de kook. Draai zodra alles kookt het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat 2 uur garen tot je het vlees gemakkelijk met een vork uit elkaar kunt trekken, maar het nog wel hele stukken zijn. Roer af en toe door.

Voeg de stroop en azijn toe. Voeg meer azijn toe als het te zoet is en meer stroop als het juist te zuur is. Breng op smaak met zout en peper.

Tip

De Luikse appel-perenstroop is wat deze stoofpot typisch Luiks maakt. Die is gelukkig goed verkrijgbaar in heel Nederland. Kun je hem toch niet vinden? Gebruik dan een andere variant.

Opmerking

'Wat deze stoof Luiks maakt? De stroop. Samen met de azijn zorgt deze voor de perfecte zoet-zuurbalans. Schep het vlees over verse friet die je serveert met grote hoeveelheden mayonaise, voor een gerecht waarvan niemand kan stoppen met eten.' - Marcus Polman

Kookboek

Het recept 'Luikse runderstoof' is afkomstig uit het kookboek...

De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben

Marcus Polman

De redactie van FavorFlav.com stelde de lijst samen van '100 beste gerechten die je gegeten moet hebben'. Klassiekers die eigenlijk iedereen zou moeten kunnen maken. Met beroemde gerechten vanuit de hele wereld... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Runderstoofpot recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!