Yossy's yoghurttaart

  • 8 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 55 g boter, gesmolten, plus extra voor het invetten
  • 225 g 00- of gewone bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 2 theelepels fijngehakte verse rozemarijn
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 200 g suiker
  • 175 ml olijfolie
  • 4 grote eieren
  • 240 ml yoghurt
  • 2 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker, voor het bestuiven

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch. Vet met een kwastje een taartblik van 23 cm of een tulbandvorm (of een charlotte-bakvorm) in met boter en bestuif met bloem.

Roer de rozemarijn, citroenschil en suiker in een kom door elkaar. Klop de olijfolie en gesmolten boter erdoor. Voeg de eieren toe en klop nog 30 seconden. Klop de yoghurt erdoor en spatel de bloem, het bakpoeder en een snuf zout erdoor. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de taart 45 minuten; controleer met een prikker of spaghettisliert of hij gaar is. Laat 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Bestuif voor het serveren met poedersuiker.

Extra benodigd

Taartblik van 23 cm of een tulbandvorm

Opmerking

Een recept dat niet los te zien is van een persoon: de briljante bakker Yossy Arefi. Ze maakte deze taart toen we samen bij Melisses in Andros werkten, en terug in Italië werd hij snel populair. Ze gaf me ook een prachtige charlotte-bakvorm cadeau, waar ik deze taart altijd in bak. Deze zorgt voor de mooie vorm zoals op de foto. Ik zou hem nu niet meer op een andere manier kunnen maken. De toevoeging van olijfolie, rozemarijn en citroenschil zorgt ervoor dat deze taart niet misstaat op een Italiaanse ontbijt- of theetafel. Het is een lichte, verfijnde taart met een zacht kruim en een heerlijk frisse, kruidige smaak. Perfect om te serveren met wat gepocheerd fruit en een extra lepel yoghurt.

Kookboek

Het recept 'Yossy's yoghurttaart' is afkomstig uit het kookboek...

La Vita è Dolce

Letitia Clark

In Italië is het leven zoeter dan zoet. Dat bewijst 'La Vita è Dolce' van Letitia Clark: hét kookboek met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden. Het bevat recepten voor koekjes, cakejes, desserts en taarten voor elke gelegenheid... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!