Taart recepten

Zie ook

Taart

Taart

Zelf taartdeeg maken? Voor een hartige taart kun je het beste kruimeldeeg of bladerdeeg gebruiken. Maar je kunt deze traditionele soorten deeg ook vervangen door kant-en-klaar filodeeg of deeg voor hartige taarten uit de koeling van de supermarkt. De taart wordt er wat lichter van, maar ziet er iets minder mooi uit. Als je er tijd voor hebt, moet je echt zelf deeg maken, dat is beslist veel lekkerder dan kant-en-klaar fabrieksdeeg.

Jamie Olivers kruimeldeeg

Roer 125 g boter, 100 g poedersuiker en een snufje zout romig en wrijf er 250 g bloem, de zaadjes van 1 vanillestokje, geraspte schil van ½ citroen en 2 eidooiers door - dit kun je met de hand doen, of met een foodprocessor. Doe er, wanneer het mengsel op grof broodkruim lijkt, 2 eetlepels koude melk of water bij. Kneed het mengsel luchtig en kort zodat je een deegbal krijgt. Bestuif hem met bloem. Kneed het deeg niet te veel, anders wordt het elastisch en taai, en niet vlokkerig en bros, zoals je het hebben wilt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Snel bladerdeeg

Voor 1 grote taart: doe 250 g bloem en 5 g zout in een grote schaal. Rasp 150 g bevroren boter over de bloem (vergeet niet de boter te laten bevriezen, anders lukt het niet). Roer de boter met een spatel door de bloem en sprenkel er wat water overheen (maximaal 150 ml). Ga door met mengen zodat een gelijkmatig deeg ontstaat. Maak er een bal van en leg deze 1 uur in een afgesloten bakje koel weg. Bestrooi het werkblad met bloem en druk het deeg daarop uit tot een rechthoek die driemaal zo lang als breed is: de deeglap moet ongeveer 1 cm dik zijn. Vouw hem in drieën, draai een kwartslag en druk weer uit tot een lange lap. Vouw deze weer in drieën en leg 1 uur koud weg. Herhaal dit tweemaal.

Zanddeeg

Voor 1 grote taart: vermeng 170 g bloem met 40 g poedersuiker, ½ zakje vanillesuiker en 5 g zout. Maak op je werkblad een bergje van de bloem en maak er een kuiltje in, waar je 115 g in blokjes gesneden boter en 1 ei in legt. Meng eerst in het midden deze twee ingrediënten door elkaar en neem daarna ook de bloem mee. Kneed zo min mogelijk. Vorm een bal van de stukken deeg, druk deze plat tot een ronde platte koek en wikkel hem in folie.

Tip

Om een taart goed uit de vorm te krijgen, ook als de vulling over de rand gerezen is en de taart vast blijft zitten. Vet de vorm rijkelijk in met boter, knip 2 repen bakpapier van 1 bij 10 cm en leg die kruiselings onderin de vorm en druk ze goed aan. Als de taart klaar is, til je hem door middel van de repen op en haal je hem uit de vorm. Deze techniek werkt goed voor kleine taartjes. Knip voor grote taarten 2 repen van 2 bij 35 cm en leg daar dan een groot rond stuk bakpapier op, dat precies in de vorm past. De taart moet echter niet te zacht zijn.

[ Bron: 'Taartjes' ]

[ Beeld: Elena Zajchikova | Shutterstock.com ]