Witte bonen recepten
- 
                  
                     tip tipTexaanse ovenschotel met witte bonen en spinazieVegetarisch, 40 min 8,1 
- 
                  
                     tip tipWitte bonen in tomatensausVegetarisch, 50 min 8,0 
- 
                  
                      Gebakken witte bonen met pancettaVlees, 270 min 7,8 
- 
                  
                      Gestoofde bonen all'uccellettoVlees, 50 min 7,7 
- 
                  
                      In boter gebakken witte bonen met knapperige koolVegetarisch, 20 min 9,0 
- 
                  
                      Salade van witte bonen en tonijnVis, 60 min 7,7 
- 
                  
                      Warme witte bonen met warme rucola en uienVegetarisch, 15 min 7,7 
- 
                  
                      Witte bonen in tomatensaus met korianderVegetarisch, 15 min 7,9 
- 
                  
                      Witte bonen messabechaVegetarisch, 160 min 7,7 
- 
                  
                      Witte bonen op Bretonse wijze van Onno KleynVlees, 20 min 7,5 
- 
                  
                      Witte bonen salade met lente-ui, tomaten en kruidenVegetarisch, 30 min 7,7 
- 
                  
                      Witte bonen salade met salie en tijmVegetarisch, 60 min 7,9 
- 
                  
                      Witte bonen, chorizo, boerenkool en kipGevogelte, 75 min 7,5 
- 
                  
                      Witte bonenpureeVegetarisch, 10 min 8,0 
Zie ook
 
              Witte bonen
Witte bonen worden zowel gedroogd als in blik of glas, soms met tomatensaus, verkocht. Gedroogde bonen moeten ten minste 12 uur in water met wat zout weken. In de snelkookpan bedraagt de kooktijd van witte bonen 20 minuten. Bewaar het kookvocht van de witte bonen en maak er met wat overgebleven bonen een soep van. Voeg aan de soep eventueel een in boter met kerrie gefruite, gesnipperde ui toe.
Hutspot met witte bonen
Zet 1½ kg in kleine stukjes gesneden winterwortels met zoveel water op dat ze voor de helft onderstaan en laat ze 15 minuten koken. Voeg 1 kg geschilde en in vieren gesneden aardappels, 350 g in vieren gesneden uien en 250 g gekookte witte bonen toe en laat het geheel op laag vuur in 25-30 minuten vrijwel droog koken. Voeg tijdens het koken eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen, maar zorg ervoor dat de hutspot niet te vochtig wordt. Roer het geheel door elkaar en breng de hutspot op smaak met zout en peper.
Witte bonen recept
Verhit 25 g boter en fruit 1 gesnipperde ui glazig. Schep 200 g in blokjes gesneden gekookte ham en 1 in blokjes gesneden rode paprika erdoor en laat alles dan nog 3 minuten zachtjes bakken. Pers 1 teentje knoflook erboven en schep alles goed door. Strooi ½ theelepel paprikapoeder en 2 theelepels bloem erover. Schep alles nogmaals goed om. Voeg 250 ml water en 5 eetlepels sugo casa (tomatensaus) toe. Blijf zo lang roeren tot een licht gebonden saus is verkregen. Roer 1 theelepel kruidenbouillonpoeder erdoor en laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat 1 pot witte bonen van 450 g uitlekken, schep ze door de saus en laat ze warm worden. Serveer in voorverwarmde borden en garneer desgewenst met fijngehakte peterselie.
[ Bron: 'Wannée kookboek' ]
[ Beeld: denio109 | Shutterstock.com ]
 
                    