Courgette salade met toast en alikruiken

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 600 g alikruiken
  • geplette zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 4 flinke sneetjes boerenbrood
  • vinaigrette
  • fleur de sel
  • 50 g spekreepjes
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • kruiden, zoals bieslook en basilicum

Bereiden

Was de courgettes en rasp ze. Was de alikruiken zorgvuldig en leg ze in een pan met kokend water: voeg royaal geplette peperkorrels en de laurier en tijm toe. Zet het vuur uit zodra het water weer aan de kook is en laat de alikruiken in het water afkoelen. Laat ze uitlekken en haal de slakken uit hun huisjes.

Rooster de sneetjes brood en bestrijk ze met de vinaigrette. Leg de slakken erop en bestrooi met fleur de sel en versgemalen peper.

Bak de spekjes in een koekenpan en blus ze in de hete pan af met de aziin.

Schep dit hete mengsel over de courgettes, die daardoor iets gaar worden. Breng alles op smaak met zout en peper. Voeg de gekozen kruiden toe en meng ze erdoor. Serveer de salade lauwwarm en geef de toast met alikruiken erbij.

Kookboek

Het recept 'Courgette salade met toast en alikruiken' is afkomstig uit het kookboek...

Salades en dressings

diverse auteurs

Als licht voorgerecht, voedzaam hoofdgerecht of bijgerecht: salades zijn er voor elke gelegenheid en elke smaak. 'Salades en dressings' biedt recepten voor... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Courgette salade recept tips

Reacties op dit recept

  • gerdaWat zijn alikruiken? En waar koop je dat. Kan het eventueel met iets anders.

    reageren

  • RiaAlikruiken zijn zeeslakken. Google maar eens op Alikruiken. Als de R in de maand is, worden ze geraapt. Goed schoonspoelen, 20 min koken met wat peper of chilipoeder. Als ze gaar zijn met een stopnaald de slak uit zijn huisje peuteren. Met Pasen eten de oudere Zeeuwen... Krentenbrood met krukels, een delicatesse, zout met zoet. Op dit ogenblik liggen er duizenden op de stenen en het talud aan de dijk op het eiland Tholen. Maar de betere vishandel heeft ze ook in de verkoop... Ik zou zeggen, probeer ze eens... Mijn man en ik vinden ze heerlijk...

    reageren