Spaanse gehaktballetjes (albondigas) met salie en kaneel

  • 10 personen
  • 40 min
  • waardering 7,7
  • Tapas
  • Spaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels (zoet Spaans) paprikapoeder
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels melk
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 salieblaadjes

Bereiden

Kneed in een ruime kom het gehakt met de knoflook, paprikapoeder, paneermeel, tomatenketchup, melk, 1 theelepel zout en royaal peper goed door elkaar. Vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een glazen stuiter.

Verhit de olie in een heel ruime koekenpan (of in een paellapan). Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Schud de pan regelmatig om de balletjes te keren of draai ze met een tang om.

Schep de tomatenblokjes, kaneelstokjes en salieblaadjes door de gehaktballetjes. Breng aan de kook en stoof de balletjes op middelhoog vuur in ca. 15 minuten gaar. Schep het gerecht regelmatig om. Proef de saus en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Serveer de balletjes in de pan, met tapasprikkers erbij.

Spaanser dan Spaans

In Spanje binden ze de tomatensaus met de supersmaakmaker picada, een mengsel van amandelen, knoflook, saffraandraadjes en peterselie. Je maakt het zelf door 50 g blanke amandelen in een droge koekenpan heel lichtbruin te roosteren en ze in een keukenmachine met 2 teentjes knoflook, een envelopje saffraandraadjes en 3 eetlepels peterselie heel fijn te hakken.

Tip

Maak je de gehaktballetjes van tevoren? Bewaar de balletjes en de saus dan niet in de pan maar in een andere schaal. Verwarm ze vlak voor het eten in de schoongemaakte pan.

Kookboek

Het recept 'Spaanse gehaktballetjes (albondigas) met salie en kaneel' is afkomstig uit het kookboek...

Het Grote Sinterklaas Kookboek

Yolanda van der Jagt & Anneke Ammerlaan

Met 'Het Grote Sinterklaas Kookboek' maak je elk jaar van Sinterklaas een onvergetelijk festijn, dat al ruim voordat de stoomboot uit Spanje is aangekomen begint en nog doorbruist als de laatste zelfgemaakte pepernoot allang is opgeknabbeld... lees verder

© Ammerlaan & Van der Jagt. Beeld: Petra Steenkamer

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Gehaktballetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!