Tajine van fazant met gekruide zuurkool en kweepeer

  • 4 personen
  • 160 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 20 g ganzenvet of boter
  • 1 grote ui, gehakt
  • 500 g zuurkool, uitgelekt
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml gevogeltebouillon
  • 150 g voorgekookte kweepeer of 1 Jonagold-appel, in dikke plakken
  • 200 g zuurkoolspek aan een stuk
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 2 laurierbladen
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 fazanten, elk in vier stukken verdeeld (2 borsten, 2 bouten)

Bereiden

Zet een van tevoren geweekte tajine van ca. 31 cm doorsnede op een vlamverspreider op matig vuur. Verhit er het ganzenvet of de boter in. Doe er de ui in en strooi er wat zout en peper over. Zet het deksel op de tajine en laat de inhoud ca. 10 minuten bakken.

Voeg de zuurkool, witte wijn, bouillon, kweepeer of appel, het zuurkoolspek, de jeneverbessen, laurierbladen en het karwijzaad toe. Schep alles goed om en zet het deksel op de tajine. Laat 1 tot 1½ uur sudderen, waarbij u af en toe controleert of de temperatuur constant blijft. Het vocht moet wel sudderen, maar mag onder geen beding hard koken.

Doe de bouten van de fazant in de tajine en schep er het zuurkoolmengsel over. Zet het deksel weer op de tajine en laat alles ca. 20 minuten sudderen. Voeg dan de borsten toe en schep er weer wat zuurkool over. Zet het deksel terug op de tajine. Laat alles nog ca. 40 minuten sudderen, of tot de fazant mooi gaar is. Dien op met gekookte aardappelen.

Extra benodigd

Tajine (Ø 31 cm)

Kookboek

Het recept 'Tajine van fazant met gekruide zuurkool en kweepeer' is afkomstig uit het kookboek...

Tajine

Kim Maclean

De Marokkaanse keuken is hot, en dat is vooral te danken aan de fantastische tajinegerechten die er zo'n bijzonder, zuidelijk tintje aan geven. Kim Maclean laat zien dat er... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!